ניסיון התאבדות נעשה מתוך מצוקה נפשית ומהווה אמצעי לביטוי המצוקה לסביבה. לפעמים ניסיון ההתאבדות מהווה כחלק ממחלת הנפש ונובע משיפוט לקוי.
מטופל לאחר ניסיון אובדני המשוחרר מאשפוז מצוי בסיכון גבוה יותר לבצע ניסיון התאבדות נוסף. מתפקידו של המטפל ללוות את המטופל במצוקתו (אשר הביאה אותו לפגיעה העצמית) ולעשות כל שביכולתו המקצועית כדי למנוע ניסיון התאבדות נוסף.
מטופלים פסיכיאטריים שפגעו בעצמם או יש חשש שיעשו כן הינם פצצה מתקתקת. חולה כזה שמשוחרר מאשפוז נמצא בנקודה מאוד רגישה בחייו וכל עוד לא הגיע לבקורת הראשונה בקהילה ברור כי הוא בסיכון. ולכן נוהלי משרד הבריאות התייחסו לפרק הזמן הרגיש הזה וקבעו נוהלי הטיפול והדיווח. הנהלים מחייבים את המטפל לוודא רצף טיפולי במטופלים אלו, החל מהגעתם לחדר מיון ועד לאחר שחרורם והגעתם אל גורמי בריאות הנפש בקהילה אשר ימשיכו לטפל בהם מחוץ למסגרת האשפוזית. על מנת לבדוק אם קיימת התרשלות בטיפול בחולה הפסיכיאטרי,
חשוב לציין שלא כל התאבדות נובעת מרשלנות. יש שיעור מסוים של חולי נפש שמצליחים להתאבד למרות טיפול טוב שקיבלו, ולכן כל מקרה צריך לבדוק לפרטיו ובמיוחד לבדוק את הנקודות הבאות:
- האם הצוות גבה מהמטופל את פרטי המקרה בצורה מקיפה?
- האם בוצעה הערכת מסוכנות?
- מה היתה התרשמותם? אבחנתם?
- האם האבחנה התאימה למידע שעמד בפניהם בזמן אמת?
- איך הם העריכו את המסוכנות של המטופל? האם היתה להערכתם בסיס?
- האם אפשר היה לצפות שהמטופל יבצע נסיון התאבדות?
- האם ניתן היה למנוע את נסיון ההתאבדות? כיצד?
תביעות רשלנות רפואית רבות מוגשות כנגד מטפלים פסיכיאטרים על שלא עשו די על מנת למנוע את הניסיון האובדני של המטופל. הטענות העיקריות הנשמעות בהקשר זה הן כי המטפל לא הורה על אשפוז המטופל למרות סיכון לאובדנות, או שהמטפל אשפז אך שחרר מהר מדי את המטופל כשמצבו לא יציב ואז המטופל התאבד בביתו.
כאשר ההתאבדות מצליחה התובעים הם יורשיו וניתן לקבל פצוי על:
- הכנסות המנוח שאבדו
- כאב וסבל שנגרמו לו סביב פעולת ההתאבדות עצמה
- קצור תוחלת חייו
- אובדן הסיוע שהוא נתן לבני משפחתו.
- הוצאות קבורה ומציבה
כאשר מדובר בהתאבדות "לא מוצלחת"- והחולה נשאר בחיים עם נזק קשה הוא יוכל לקבל פיצוי על:
- הכאב והסבל שיחווה במהלך חייו
- ההוצאות הרפואיות
- הפסדי השכר שיגרמו לו עקב נכותו.
- הוצאות הניידות/ הדיור שיגרמו לו
- עזרה שיזדקק לה במהלך חייו
הטיפול בתביעה המשפטית כולל הזמנת התיק הרפואי והתייעצות עם יועץ פסיכיאטר לגבי השיקולים שהפעיל הצוות המטפל בזמן אמת.
רוצים לדעת האם המקרה שלכם מהווה רשלנות רפואית ברת פיצוי?
לבדיקת סיכויי התביעה פנו אלינו עוד היום להתייעץ בעניינכם.
משרדנו ריכז במשך שנים ארוכות את הטיפול ברוב התביעות הפסיכיאטריות שהוגשו כנגד משרד הבריאות ובתי החולים הממשלתיים לבריאות הנפש כך שהידע שהצטבר במשרדנו בתחום זה הוא יוצא דופן ומאפשר השגת פצוי גבוה במקרים שבהם אנחנו מוצאים שהיתה רשלנות.