ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית במקרים המתאימים, למשל כאשר כריתת הרחם נגרמה כתוצאה מעיכוב באבחנת סרטן צוואר רחם, או כאשר כריתת הרחם הייתה מיותרת וללא כל הצדקה רפואית.
מה הפיצוי הראוי לאישה שאיבדה את רחמה?
בפרק הבא נתייחס למקרים שהגיעו לבתי המשפט ותוכלו לבחון אם המקרה שלכם דומה לאחד מהם ומה הפיצוי בו תוכלו לזכות.
כפי שתראו בהמשך, הסכומים בגין אובדן רחם הינם כמה מאות אלפי ₪, תלוי בנסיבות, הפיצוי נפסק בעיקר עבור ראש נזק של כאב וסבל שממילא נתון להערכה של השופט שדן בתיק.
בתי המשפט מתייחסים לשני נתונים מרכזיים בקביעת הפיצוי: האחד- למשמעות הקשה של כריתת רחם, כפוגעת בדימוי העצמי, כגורמת לתסכול וחרדה וכמקטינה את הסיכוי להינשא. השניה- לכך שהפגיעה הזו אינה תפקודית במובן הזה שאינה גורמת בדרך כלל לאובדן השתכרות, לכן ראש הנזק העיקרי בתביעות אלו, ולרוב- הבלעדי, הוא הנזק הלא ממוני- הכאב והסבל.
כדי לקבוע את גובה הפיצוי שמתאים למקרה הספציפי, ביהמ"ש שואל את עצמו את השאלות הבאות:
- האם מדובר באישה צעירה בגיל הפוריות? או באישה שעברה את גיל הפוריות?
- האם מדובר באישה רווקה או נשואה?
- האם מדובר באישה שכבר ילדה ילדים? כמה?
- האם מדובר באישה שאובדן הרחם יפגע בסיכוייה להינשא?
- האם האישה תזדקק להליך פונדקאות?
- מה עלות הליך הפונדקאות?
נדון מקרה של אישה שכאשר היתה בגיל 4 חלתה בסרטן וכחלק מהטיפול במחלה כרתו את רחמה. כיום הינה רווקה שלא תוכל ללדת ילדים. היא הגישה תביעה על כריתה מיותרת של הרחם וביהמ"ש שוכנע שאכן לא היתה תועלת בכריתת הרחם גם באותן שנים. נקבע שאובדן הרחם גרם לתחושות קשות של החמצה, פגיעה בדימוי העצמי וגם קושי ביצירת זוגיות עקב הסוד הכבד שהיא נוצרת בליבה.
היות שהיא צעירה נקבע שיש לה די זמן להביא מספר ילדים. נפסק לה פיצוי בסך 700,000 ₪ עבור כאב וסבל ועוד 600,000 ₪ עבור שני הליכי פונדקאות, ועוד 70,000 ₪ עבור הפסדי שכר שיגרמו סביב טיפולי הפוריות, סה"כ 1,370,000 ₪+ שכ"ט. (ת.א. 1820-05-09 פלונית נ' ביה"ח לגליל).
נדון מקרה של רווקה שרחמה נכרת בשל סרטן שלא אובחן בזמן, כתוצאה מכך הפכה האישה מאישה שיכלה להרות וללדת (כפי הנראה רק באמצעות הפריה חוץ גופית) למי שתזדקק להליך פונדקאות. בנוסף לנכות על כריתת הרחם סבלה (40%) האישה גם מנכות נפשית קלה (5%). ביהמ"ש המחוזי ראה לנכון לפצות האישה על שלילת חוויית ההריון והלידה, הקטנת סיכוייה להינשא, תחושות התסכול והחרדה, הצורך בהפריה חוץ גופית והליך פונדקאות יקר בחו"ל כדי להפוך לאם ביולוגית (בארץ, רווקות לא זכאיות לפונדקאות לפי חוק אלא רק "בני זוג", בג"ץ 2458/01). בהתחשב בכל אלו נפסק פיצוי בגובה 825,940 ₪. בערעור, ביהמ"ש העליון הפחית את הסכום ל- 600,000 ש"ח והגדיר אותו " סכום שאף הוא מצוי ברף הגבוה ביותר" (ע"א 8591/06 פלונית נ' ד"ר דוד יהודה כהן (2010)).
נדון מקרה של אישה חרדית שאיבדה את רחמה בגיל 32 ולה 5 בנות. האישה טענה כי נגרם לה סבל רב במיוחד בהתחשב בסביבה החרדית בה היא חיה. בנוסף בעקבות המקרה סבלה האישה מנכות נפשית (20% לפי קביעת בימ"ש). ביהמ"ש השלום פסק לה פיצוי בסך 492,502 ₪, כאשר 400,000 ₪ מתוך סכום זה נפסק בגין מרכיב הכאב והסבל. בערעור שהוגש לביהמ"ש התוצאה התהפכה והתביעה נדחתה ברובה אך עדיין פסה"ד יכול לתת אמת מידה נוספת לגבי היקף הפיצוי הנפסק בעבור אובדן רחם (ת.א. 033095/96 (שלום תל אביב) עוזרי רוחמה נ' מעייני הישועה (2006)).
נידון מקרה של אישה שהייתה בגיל פוריות, היא סבלה אמנם מעקרות משנית אך יכלה להרות באמצעות טיפולי הפריה. נקבע כי היא עברה כריתת רחם מיותרת. ביהמ"ש המחוזי פסק לה פיצוי בסך 60,000 ₪ על כאב וסבל ועוד 120,000 ₪ על הפסד כושר עבודה. ביהמ"ש העליון הגדיל את הסכום שנפסק על כאב וסבל לסך של 150,000 ₪ בנוסף לפיצוי שנפסק על הפסדי השתכרות (ע"א 2186/00 קופ"ח נ' פלונית (2002)).
עולה מהאמור שבפסיקה הכי עדכנית הפצוי עבור כריתת רחם מגיע ל 700,000 ₪, ובמקרה של אישה בגיל הפוריות שטרם ילדה ילדים הפצוי שנפסק היה גבוה יותר והגיע עד לכדי 1,370,000 ₪ בכדי לאפשר לה לממן הליכי פונדקאות
כמובן שהערכת הנזק בכל מקרה ומקרה יכולה להשתנות מאוד, כתלות בכל אותם הגורמים בהם עסקנו מעלה.
רוצה לקבל הערכה ראשונית לפיצוי במקרה הספציפי שלך? פני אלינו.